Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 

σας καλούμε να 

ξεναγηθείτε ψηφιακά στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, της πρώην Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, στη Θεσσαλονίκη. Μία σύντομη ταινία παρουσίαση, παραγωγής της A BLIND DIRECTOR PROJECT σε συνεργασία με την ΥNMTEKM, ΥΠΠΟΑ. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Nick Sid.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ταινία - Παρουσίαση

tainia

καθώς και να ξεναγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση: 

[επ]αφή & πανδημία

που δημιουργήθηκε με αφορμή το ανοιχτό κάλεσμα του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ για αποστολή φωτογραφιών, σκίτσων, κολάζ... με θέμα την πανδημία και πως αυτή άλλαξε τον κόσμο που ζούμε, την επ-αφή μας με ανθρώπους και πράγματα. Τα έργα των συμμετεχόντων, φωτογραφίες, κολάζ, ζωγραφικά έργα, ποίηση... μία οπτική και λεκτική απεικόνιση της (μη) απτικής πραγματικότητας, τον καιρό της πανδημίας.

Συμμετέχοντες (αλφαβητικά):

Αδαλόγλου Κούλα

Αδαμοπούλου Αρετή 

Αλεξίου Παναγή

Ασβεστάς Γιάννης

Αυγερόπουλος Κωνσταντίνος

Βουνούκης Βασίλης

Γιοβανοπούλου Εύη, Γιοβανόπουλος Αλέξης

Γραμμένου Ευγενία

Διαβάτη Αρχοντούλα

Διαμαντοπούλου Αφροδίτη

Forest Karine

Ζερβοπούλου Άννα

Θεοχάρη Δάφνη

Καλτσογιάννη Αλεξάνδρα

Καραγιαννίδου Ηλέκτρα

Καρκατσέλα Σοφία

Κατσικογιώργος Χρήστος

 Κιουρτσόγλου Ιωάννης

Κονδυλίδου Αφροδίτη

Λεοντζάκος Δημήτρης

Μανάση-Στουγιαννίδου Ευτέρπη

Μουχταρίδης Σάκης

Μπακόλας Χρίστος

Μπίντση Ελένη

Μπότσιου Ειρήνη

Μπουλιοπούλου Μαρία

Ξανθοπούλου Τερψιχόρη

Στόικου Κατερίνα

Σφήκας Κωνσταντίνος

Τσέος Αντώνης

Φωτιάδου Χρύσα

Χριστοφορίδου Ειρήνη

Ψύρρα Ασημίνα

2021epafi  pandimia

[επ]αφή & πανδημία

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2021

Το Μέλλον των Μουσείων : Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση

φωτογραφικό κάλεσμα 

[επ]αφή & πανδημία

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων μας βρίσκει και πάλι εν μέσω πανδημίας. Εδώ και ένα χρόνο, η ζωή όλων μας έχει αλλάξει. Οι συνήθειες, η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μας, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Μέσα στο πνεύμα των δυσκολιών που ζούμε, σας καλούμε να αφουγκραστούμε και να αναδείξουμε μαζί, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, πόσο έχει επηρεαστεί η επ-αφή με τον κόσμο γύρω μας.

Η επ-αφή, τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα πράγματα έχει αλλάξει. Μάσκες, γάντια, διαχωριστικά, κοινωνική αποστασιοποίηση… Στερηθήκαμε την αφή, τις χειραψίες, το άγγιγμα, την αγκαλιά…

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, θέλοντας να έρθουμε σε επαφή μαζί σας, έστω και ανέπαφα, σας καλούμε να φωτογραφήσετε και να μας στείλετε τη δική σας ματιά στην ανέπ-αφη επ-αφή με τον κόσμο γύρω μας. Αποτυπώστε, με όποιο φωτογραφικό εξοπλισμό διαθέτετε, με οθόνη αφής ή όχι, τη νέα απτική πραγματικότητα.

2021

Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα του Πολυχώρου, στη σελίδα κοινωνικών μέσων του fb, αλλά και, δεδομένων των συνθηκών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στις 18 Μαου 2021, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, θα μεταδοθεί για πρώτη φορά, μέσω διαδικτύου μία σύντομη ταινία-παρουσίαση του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ, παραγωγής της A BLIND DIRECTOR PROJECT σε συνεργασία με την ΥΝΜΤΕΚΜ.  

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις φωτογραφίες, κολάζ, σκίτσα ή ζωγραφιές σας στο: info.ppxi@gmail.com

Από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαῒου 2021

Πρωτοχρονιά στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στην ΕΡΤ3

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την ΕΡΤ3, φιλοξένησε το εορταστικό πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα με το μουσικό σχήμα της Πριγκηπέσσας και την Ελένη Τσαλιγοπούλου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ. 'Ενα δίωρο εορταστικό πρόγραμμα με παλιά και καινούρια λαϊκά τραγούδια. 

protoxronia

Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Μαστέλλος, Μαρία Φραγκούλη, Μαίρη Δούτση

Μουσικοί: Τριαντάφυλλος Χαλκιάς: μπουζούκι, Ηρακλής Βαβάτσικας: ακκορντεόν, Δημήτρης Σφίγγος: κιθάρα, Μίλτος Τσαλιγόπουλος: κοντραμπάσο

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κουφονίκος

Καλλιτεχνική Διευθυνση: Ελένη Καψούρα
Μοντάζ: Ιωάννης Νταρίδη
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κόντος, Tanya Jones, Κρίτων Κιουρτσής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τρύφων Κεχαγιάς

Μη με ξεχάσετε - 55α Δημήτρια

dhmhtria55
Οκτώβριος 2020 
Ο Πολυχώρος Πολτισμού Ισλαχανέ συμμετείχε στα 55α Δημήτρια, που διενεγήθηκαν ψηφιακά, καθώς η δραματοποιημένη αναγνώση της Ρούλας Πατεράκη για το "Μη με ξεχάσετε", έλαβε χώρο στον εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου.
"Μη με ξεχάσετε": τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες. Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης. Στις αναγνώσεις των επιστολών παρεμβάλλονται ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και αποσπάσματα από το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Περισσότερα:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "το Μπαστούνι"

                        to mpastouni        IMG-7088ee88f5b839c32a917b81f75a0759-V

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την έκθεση "Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια και Θάλασσες" είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του συγγραφέα "το Μπαστούνι". Είναι η ιστορία ενός δέντρου που έγινε τραπέζι και μαθαίνει πώς να ζει με τέσσερα πόδια, που όμως δεν κινούνται. Μια ιστορία για άλλα δέντρα που έγιναν πολυθρόνες, βιβλιοθήκες και πόρτες. Μια ιστορία για τον άνθρωπο που όσα χρειάζεται γύρω του τα καρφώνει για να τα κρατήσει. Μία ιστορία για το τι μπορεί και θέλει το κάθε δέντρο να γίνει, τι μπορεί και θέλει να γίνει ο καθένας από μας…

Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε ανάλογα με τις ηλικίες των συμμετεχόνταν και θα είχε βιωματικό χαρακτήρα, με τη χρήση θεατροπαιδαγωγικών μεθόδων: αφήγηση, παιχνίδι ρόλων, ομαδικό αυτοσχεδιασμό. Συμμετείχαν 2.500 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ελεύθερη είσοδο. 

Θεατρική δράση: "Μονοπάτι στη θάλασσα" από το ΚΘΒΕ

 
     DSC_6454  DSC_6529 1

 19,20,21 Νοεμβρίου 2019 και 21,22,23 Ιανουαρίου 2020, στις 20.00

στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

Τρία χρόνια από το θάνατο του βραβευμένου πεζογράφου Αντώνη Σουρούνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  παρουσιάζει τη δράση «Μονοπάτι στη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Κυριακού, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ της πρώην Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ.

                                                                       «Ήξερα από πού αρχίζει ο δρόμος μας, αλλά δεν ήξερα και πού τελειώνει.

Όταν ήμουνα μικρός νόμιζα πως η Μουσών δεν τελειώνει πουθενά.

Τίποτα απ’ όσα αγαπούσαμε δεν πιστεύαμε ότι τελειώνουν κάπου».

Μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του ’50, στους δρόμους της, στους ανθρώπους της, στα επαγγέλματα, τις γειτονιές και τις συνήθειες. Μια επίσκεψη στην παιδική ηλικία του Αντώνη Σουρούνη, βασισμένη στο μυθιστόρημά του «Το μονοπάτι στη θάλασσα». Τρεις ηθοποιοί ψηλαφούν αυτό το μονοπάτι, αναζητώντας τους παράδρομους, τα αδιέξοδα, την αρχή και το τέλος του.

Η δράση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Έκθεσης για τον Αντώνη Σουρούνη «Μονοπάτια & Θάλασσες», που διοργάνωσε ο Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (Ισλαχανέ)  σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την ΕΡΤ και τις εκδόσεις Καστανιώτη, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του συγγραφέα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κυριακού

Ιδέα -Σύλληψη: Αρετή Κονδυλίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αίγλη Κατσίκη, Θοδωρής Πολυζώνης, Στέργιος Τζαφέρης

Τιμή εισιτηρίου: 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200 

 DSC_6496  DSC_6442

Εγκαίνια έκθεσης "Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια & Θάλασσες"

72423767_10217179333048551_5205992750687715328_nΤην Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η περιοδική μας έκθεση "Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια & Θάλασσες" αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του συγγραφέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη.

 

_OSR8372

Ημερίδα για το θέατρο για παιδιά και νέους στον 21o αιώνα

Αφίσα Διημερίδας

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

Ανθεί το θέατρο για παιδιά και νέους θεατές; Η πληθώρα παραγωγών μαρτυρά πως ναι. Παρακολουθούν όμως οι παραστάσεις τις σύγχρονες τάσεις στο θέατρο και τις κοινωνικές εξελίξεις; Ποια η σχέση ποσότητας και ποιότητας; Απασχολεί το θέατρο για παιδιά την κριτική;

Με τη διημερίδα που διοργανώνουν στα φετινά Δημήτρια, η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών μαζί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ανοίγουν, στη Θεσσαλονίκη, τη συζήτηση γύρω από το θέατρο για παιδιά και νέους θεατές.

Ο Brendon Burns, κύριος ομιλητής και εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του θεάτρου για νέους,  αναφέρεται στην άρρηκτη σχέση θεάτρου και δημοκρατίας ενώ συγγραφείς, σκηνοθέτες, θεατροπαιδαγωγοί, θεατρολόγοι και κριτικοί συζητούν για τα προβλήματα και τις εξελίξεις. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλονται σε συνεχή ροή, σύντομα βίντεο των θιάσων/ομάδων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά πάνω στο θέατρο για παιδιά.

Περισσότερα:

Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια & Θάλασσες

54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ  

  

                                         

    « Όταν έρχεται  ο Οκτώβρης από το  χρονιάρικο του ταξίδι, μου φέρνει  δώρα… 

Καμιά φορά έρχεται για να μου τα πάρει πίσω  ή και να  με τιμωρήσει για κάτι που μόνο  εμείς οι δυο γνωρίζουμε. 

Δεν ξέρω τι θα κάνει φέτος, μόλις έφτασε.» 

                              

Πριν τρία χρόνια, τον Οκτώβρη, ο Αντώνης Σουρούνης έφυγε οριστικά από κοντά μας. Φέτος, τον Οκτώβρη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα δώρο στο συγγραφέα, στην πόλη που γεννήθηκε, στη γειτονιά που μεγάλωσε, την Άνω Πόλη.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων, δυο βήματα από την οδό Μουσών, όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, αυτόν τον Οκτώβρη, διοργανώνει μία έκθεση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το αρχείο της ΕΡΤ.

Θα περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του συγγραφέα, προβολή ντοκιμαντέρ, γωνιά ανάγνωσης, και 23+1 γράμματα της αλφαβήτας που χαρακτηρίζουν το έργο του αλλά παράλληλες δράσεις: θεατρική παράσταση από το ΚΘΒΕ βασισμένη στο Μονοπάτι στη θάλασσα, περιπατητικές ξεναγήσεις στη γειτονιά του συγγραφέα και θέατρο-παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, σχεδιασμένο πάνω στο έργο Το Μπαστούνι.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτώβρη 2019 έως τέλος Δεκέμβρη 2019

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Μαραθώνιος Ανάγνωσης

eyrwpaikes_hmeres_ekswfyllo

Σας καλούμε να γιορτάσουμε φέτος τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι αφιερωμένες στον ελεύθερο μας χρόνο, διαβάζοντας δυνατά! Σας καλούμε σε έναν μαραθώνιο ανάγνωσης του έργου του θεσσαλονικιού συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη.

Το Μπαστούνι, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου.

Μονοπάτι στη θάλασσα, ένα απολαυστικό βιωματικό μυθιστόρημα για τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’50.

Ο μαραθώνιος ανάγνωσης αποτελεί την πρώτη εκδήλωση-προπομπό για την επερχόμενη έκθεση-αφιέρωμα στο συγγραφέα. Ελάτε να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε το έργο του διαβάζοντας και να προετοιμαστείτε για τις επικείμενες εκδηλώσεις μας!

Ώρες ελεύθερης προσέλευσης: 10.00 – 18.00

Για τα σχολεία, απαραίτητες οι κρατήσεις: 2310.206.910, 2310.213.800

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Μουσικοί-ή του δρόμου και Δημοκρατία


Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Β.Ε.) και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας,  του  ΥΠ.ΠΟ.Α. σας προσκαλούν στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:  Μουσικοί-ή του δρόμου και Δημοκρατία
Ομιλητές:
  • Νίκος Γρηγοριάδης, Μουσικός στο δρόμο
  • Δημήτρης Σφίγγος, Μουσικός-Ιδιοκτήτης Μουσικής Σκηνής "Πριγκηπέσσα"
  • Δημήτρης Ζερβουδάκης, τραγουδοποιός
  • Νίκος Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης- Ομ.Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.
         DSC_0634
 
Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ηλέκτρα, Πέτρος Καράλης, Νίκος Γρηγοριάδης, Μπάμπης Γιαγκούδης, Παναγιώτης Κουτσούρας, Δημήτρης Σφίγγος.

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2019


Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ σας καλεί και φέτος να γιορτάσουμε μαζί την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στις 20 Ιουνίου 2019. Ένα μουσικό σεργιάνι με τη Μικτή Χορωδία του Μ.Γ.Γ.Σ "ο Θερμαϊκός" που θα μας ταξιδέψει σε διάφορες γωνιές του κόσμου, υπό τη διεύθυνση της Ελιόνας -Ελένης Σινιάρη, καθώς και αγαπημένα ντουέτα και άριες του κλασσικού ρεπερτορίου   από τους σπουδαστές του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και την τάξη μονωδίας της Ισμήνης Γιαννάκη. 

Η προσέλευση στο χώρο είναι εφικτή από τις 20.00, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μόνιμη έκθεση του Πολυχώρου Ισλαχανέ, καθώς και τη φιλοξενούμενη Ζωγραφική Εγκατάσταση "εγώ...εμείς" της ομάδας Εν Δυνάμει.

Ώρα έναρξης συναυλίας: 20.30

65131063_10214893405316356_2657088209229447168_n

Eγώ...εμείς: Ζωγραφική εγκατάσταση της ομάδας εικαστικών Εν δυνάμει

Η Ομάδα Εικαστικών Εν δυνάμει αποτελείται από  νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία μέλη του Εν δυνάμει και μαθητές του τμήματος  Ib του Κολλεγίου Ανατόλια. 

Δημιουργήθηκε το 2017 από τη Μαρία Ιωαννίδου με στόχο την εξέλιξη της εικαστικής έκφρασης των μελών της και τη συμμετοχή στο εικαστικό γίγνεσθαι της πόλης. 

Συνεργάζεται  με εικαστικούς καλλιτέχνες όπως ο Ζήσης Μπλιάτκας (2017) και η Ειρήνη Χριστοφορίδου (2018-2019).

Είναι τμήμα της ευρύτερης ομάδας δημιουργίας «Εν δυνάμει», νέων με δυνητικές ικανότητες, εθελοντών, γονιών και φίλων που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου με σκοπό την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Εικαστική διδασκαλία, επιμέλεια:  Ειρήνη Χριστοφορίδου

Οργάνωση:  Μαρία Ιωαννίδου

Αφίσα Εγκαινίων

Φυλλάδιο Έκθεσης 

PRO_2054 PRO_2082

logo2

Η πράξη «Αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σχολή Χαμηδιέ, μετέπειτα μηχανουργείο Αξυλιθιώτη) και μετατροπή του σε Πολυχώρο Πολιτισμού, στην οδό Ελένης Ζωγράφου στη Θεσσαλονίκη» είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

/