Μη με ξεχάσετε - 55α Δημήτρια

dhmhtria55
Οκτώβριος 2020
Ο Πολυχώρος Πολτισμού Ισλαχανέ συμμετείχε στα 55α Δημήτρια, που διενεγήθηκαν ψηφιακά, καθώς η δραματοποιημένη αναγνώση της Ρούλας Πατεράκη για το "Μη με ξεχάσετε", έλαβε χώρο στον εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου.
"Μη με ξεχάσετε": τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες. Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης. Στις αναγνώσεις των επιστολών παρεμβάλλονται ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και αποσπάσματα από το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Περισσότερα:

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

symmfoniki orxistra

23 Σεπτεμβρίου 2020

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020 και μαγνητοσκόπησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 τη συναυλία με έργα των:

W.A. Mozart, Marsch KV 290 G.Rossini,Παραλλαγές για κλαρινέτο και ορχήστρα B.Bartok,Ρουμάνικοι λαϊκοί χοροί

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Κλαρινέτο: Οδυσσέας Καρύδης 

Η συναυλία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμη 

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο Ισλαχανέ

Έρως - Ήρως - ΚΘΒΕ

PF0063P0001v0114 Σεπτεμβρίου 2020

Το ΚΘΒΕ παρουσίασε στο αίθριο του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ την παράσταση "Έρως-'Ηρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε θεατρική διασκευή του Νίκου Κουσούλη, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Είχε μάθει προ ημερών ότι η μάννα της την επανδρολογούσε μ’ ένα νοικοκύρην στεργιώτην, από κει πέραν απ’ τα Εικοσιτέσσερα Χωριά. Πού τον ηύρε; Τάχα δεν υπήρχαν γαμβροί εις την πατρίδα, εις το ωραίον χωρίον, το παραθαλάσσιον; Και δεν ήτο αυτός, εις μεταξύ όλων, καλός γαμβρός; Διατί εβιάζετο η μάννα της; Αλλά διατί να υποπτεύση ότι εκείνη ήτο αυτή, η εύμορφη κόρη; Από πού κι ως πού; Τάχα δεν υπήρχον άλλαι νύμφαι; Όχι, δεν ηδύνατο να το πιστεύση ότι ήτον αυτή. Το Αρχοντώ είχε καιρόν.

Περισσότερα:

Προφορικές μαρτυρίες για τη γειτονιά του Ισλαχανέ

-

18 Μαϊου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 2020

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που για το 2020 είχε ως θέμα "Μουσεία για την Ισότητα : Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή "  και γιορτάστηκε με ψηφιακές δράσεις, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ δημιούργησε και ανάρτησε μία σειρά από σύντομα βίντεο από τις προφορικές μαρτυρίες που συλλέχθηκαν για τη γειτονιά του Ισλαχανέ. 

Είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στον παρακάτω σύνδεσμο:  

Προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της γειτονιάς του Ισλαχανέ

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε "περισσότερα"

Περισσότερα:

Pablo Neruda /Los versos Del Capitan

afisa pabloneruda31 Ιανουαρίου 2020

Οι εκδόσεις «Τύρφη» και ο «Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ» συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Pablo Neruda / Los Versos Del Capitan – Οι στίχοι του καπετάνιου. 

Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση ελληνικά – ισπανικά ενός μυθιστορηματικού ποιητικού έργου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά και όσον αφορά τις συνθήκες γραφής και απόκρυψής του από τον ίδιο τον ποιητή για δέκα τουλάχιστον έτη και ενώ είχε ήδη εκδοθεί ουσιαστικά ανυπόγραφο. Φαίνεται ότι αρκετά σοβαροί λόγοι τον οδήγησαν σε αυτό και που κατά βάση αφορούν το περιεχόμενο το οποίο υπερβαίνει με τρόπο αιρετικό και αγαπητικό την ερωτική "πολιτική ορθότητα" τόσο εντός κοινωνικού όσο και εντός ιδεολογικού πλαισίου. Παρά ταύτα το βιβλίο φαίνεται να έχει αγαπηθεί όσο ελάχιστα άλλα τόσο στην πρωτότυπη εκδοχή του όσο και στις μεταφράσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερα:

logo2

/