Εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκθεσης CABADAKIS: honoris causa

             

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΜΙΔΙΕ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση

CABADAKIS: honoris causa

53α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018

Η έκθεση

Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο έργο, ο Κυριάκος Καμπαδάκης συγκαταλέγεται στους παραγωγικότερους καλλιτέχνες της χώρας μας, με συνθέσεις που κοσμούν ανοιχτούς χώρους, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα εργαστήρι τέχνης θα βρει φιλόξενη στέγη στα πρώην Εργαστήρια της Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων. Σμιλεύοντας το ξύλο και χυτεύοντας το μέταλλο, κάποτε, στον ίδιο χώρο οι τρόφιμοι της Σχολής μάθαιναν μια τέχνη. Σμιλεύοντας το ξύλο και χυτεύοντας το μέταλλο ο Καμπαδάκης, στο εργαστήρι του, δημιουργούσε Τέχνη. Τα καλούπια, οι μήτρες και τα εργαλεία της Σχολής θα συνυπάρξουν τόσο με τις αντίστοιχες πρωτόλειες δημιουργίες του καλλιτέχνη, όσο και με τα ολοκληρωμένα έργα του. Μία έκθεση που σας μυεί στα υλικά, πριν τη τελική τους μορφή, στη διαδικασία, πριν το αποτέλεσμα, στην αναζήτηση και τον προορισμό ενός έργου τέχνης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα έχει στόχο την γνωριμία των παιδιών με το έργο του γλύπτη Κυριάκου Καμπαδάκη και την γνωριμία τους γενικότερα με την τέχνη της γλυπτικής. Στην έκθεση θα παρουσιάζονται έργα από ξύλο, μέταλλο και μάρμαρο, ενώ παράλληλα θα ανασυσταθεί το εργαστήρι του καλλιτέχνη, με τα εργαλεία, τα καλούπια και τις μήτρες που χρησιμοποιούσε για τις δημιουργίες του.

Οι δημιουργίες του Κυριάκου Καμπαδάκη αφορούσαν πάντα τις ανθρώπινες μορφές. Ποια η σχέση τους με την αντικειμενική πραγματικότητα; Γιατί; Τι θέλουν να εκφράσουν αυτές οι μορφές; Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» με τα έργα, αλλά και γενικότερα με το θέμα της δημιουργίας και της εσωτερικής έκφρασης του καθενός, σε ένα βιωματικό πρόγραμμα με δραματουργική εμψύχωση.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας (Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄τάξη) όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου). Φυσικά, όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα τα παιδιά Λυκείου, τα ερωτήματα που θα προκύπτουν και η συνδιαλλαγή με τους μαθητές αγγίζει αντίστοιχα θέματα της ηλικίας τους.     
Πληροφορίες και τηλέφωνα για κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή, 8.00π.μ.-15.00μ.μ., 2310.213.800 ή 2310.206.910.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Αρετή Κονδυλίδου.

logo2

Η πράξη «Αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σχολή Χαμηδιέ, μετέπειτα μηχανουργείο Αξυλιθιώτη) και μετατροπή του σε Πολυχώρο Πολιτισμού, στην οδό Ελένης Ζωγράφου στη Θεσσαλονίκη» είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία- Θράκη 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

/