Νεανικές ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) στο πλαίσιο του έργου «Young Masters-Traditional Touch to the Preservation of Wooden Heritage: Master Hands-Young Brains Cooperation Project», που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το ΕΚΒΜΜ, με επικεφαλής φορέα το YAPIMED, Graduates and Members Society of Istanbul Zincirlikuyu Technical and Constructional Vocational High School, με συνεργαζόμενο εταίρος το Zincirlikuyu ISOV Vocational and Technical Anatolian High School, διοργάνωσαν εργαστήρι ξυλογλυτπικής και έκθεση έργων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ.
Κύριοι στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη και προστασία της ξυλογλυπτικής τέχνης σε Ελλάδα και Τουρκία, η συνέχιση παραδοσιακών τεχνικών στην τέχνη της κατεργασίας του ξύλου, η δημιουργία διαλόγου και η μεταφορά της τεχνογνωσίας από παλιούς τεχνίτες σε νέους μαθητές.
Οι δράσεις “Youth Touch to Traditional Wood Arts”, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 13- 14 Απριλίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, και περιλάμβαναν εργαστήρι ξυλογλυπτικής, έκθεση και στρογγυλή τράπεζα. Το εργαστήρι και η έκθεση φιλοξενήθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, ένα πρώην οθωμανικό εργαστήριο τεχνών και επαγγελμάτων, όπου μεταξύ άλλων διδασκόταν η ξυλουργική τέχνη, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Το εποπτικό υλικό προήλθε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το βίντεο ήταν μία παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.