2ο Φεστιβάλ "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη"

afisafragments4 και 9 Δεκεμβρίου 2019

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργάνωσε το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο RoDi. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος δε σκοπός της διοίκησης του Ιδρύματος είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους και σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Περισσότερα:

Εικαστικό εργαστήρι με την ομάδα Εν δυνάμει

Real

1 Οκτωβρίου 2019

H ομάδα εικαστικών Eν δυνάμει οργάνωσε εικαστικό εργαστήρι στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Iσλαχανέ για ομάδες από την Πορτογαλία, τη Λιθουανία και την Πολωνία στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης REAL (Reflective Expressive Artistic Learning) που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Kέντρο Tεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Aντιγόνη με θεματική "τέχνη και αναπηρία".

Περισσότερα:

Προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη - Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης

60675968_2113193838777785_5468949323066638336_o

9 Ιουνίου 2019

 Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης με την Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Κ.Μ. του ΥΠ.ΠΟ.Α, συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη,

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης και περιλάμβανε:

• Εισηγήσεις από τους Θοδωρή Γούτα, Σταύρο Παπαγιάννη και Πέτρο Θεοδωρόπουλο

• Απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της ομάδας ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας

• Έκθεση υπερρεαλιστικής φωτογραφίας του Δημήτρη Αθανασέλου.

Pablo Neruda /Los versos Del Capitan

afisa pabloneruda31 Ιανουαρίου 2020

Οι εκδόσεις «Τύρφη» και ο «Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ» συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Pablo Neruda / Los Versos Del Capitan – Οι στίχοι του καπετάνιου. 

Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση ελληνικά – ισπανικά ενός μυθιστορηματικού ποιητικού έργου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά και όσον αφορά τις συνθήκες γραφής και απόκρυψής του από τον ίδιο τον ποιητή για δέκα τουλάχιστον έτη και ενώ είχε ήδη εκδοθεί ουσιαστικά ανυπόγραφο. Φαίνεται ότι αρκετά σοβαροί λόγοι τον οδήγησαν σε αυτό και που κατά βάση αφορούν το περιεχόμενο το οποίο υπερβαίνει με τρόπο αιρετικό και αγαπητικό την ερωτική "πολιτική ορθότητα" τόσο εντός κοινωνικού όσο και εντός ιδεολογικού πλαισίου. Παρά ταύτα το βιβλίο φαίνεται να έχει αγαπηθεί όσο ελάχιστα άλλα τόσο στην πρωτότυπη εκδοχή του όσο και στις μεταφράσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερα:

Open House 2019

open-house2019

23 Nοεμβρίου 2019

Για άλλη μία χρονιά ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ άνοιξε τις πύλες το στο κοινό συμμετέχοντας στο Open House Thessaloniki 2019. 

Υποκατηγορίες

  • 3ος Αgώνας Δρόμου Μνημείων - Yedi Kule conquest

    yedi-koule-poster2

    8-11 Ιουνίου 2017

    Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ της πρην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ με αφορμή τον 3ο Αγώνα Δρόμου Μνημείων - Yedi Kule Conquest, άνοιξε τις πόρτες του για ξεναγήσεις. 

    .

/